Birkaç farklı toprak türü olduğunu biliyor muydunuz? Kendi bahçenizi ve çiminizi yetiştirirken toprağınızın bakımı çok önemlidir. Toprak türünüze bağlı olarak bu, çimlerinize ve bahçenize nasıl bakım yapacağınızı etkileyecektir.
Kendi bahçenizi ve çiminizi yetiştirirken toprağınızın bakımı çok önemlidir. Parçacık boyutu, renk ve doku gibi farklı özelliklere sahip birkaç farklı toprak türü vardır. Toprağın üç bileşeni kil, silt ve kumdur.
Killi Toprakların kumlu topraklardan daha verimli olduğu kabul edilir. Genellikle daha yüksek Katyon Değişim Kapasitesine sahiptirler. Bununla birlikte, killi toprağın parçacıkları daha yoğun bir şekilde paketlenmiştir ve bu, killi toprağın drenajının daha uzun sürmesine ve ilkbaharda ısınmasının daha uzun sürmesine neden olabilir. Killi topraklar, özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde sıkışmaya son derece yatkındır.
Kumlu Topraklar çoğunlukla kum parçacıklarından oluşur. Bu topraklar, kil toprağına göre daha düşük bir CEC'ye veya besin tutma kabiliyetine sahip olduklarından, genellikle besin maddeleri bakımından düşüktür. Killi toprakların aksine kumlu topraklar çok iyi drenajlıdır ve işlenmesi kolaydır. Ancak kumlu topraklar daha çabuk kurur ve pH seviyeleri söz konusu olduğunda asidik tarafta olma eğilimindedir.
Siltli topraklar kumlu topraklara göre daha verimli ve daha iyi nem tutma özelliğine sahiptir ancak killi topraklar gibi kolaylıkla sıkıştırılabilir.
Hiçbir toprak türü tamamen kum veya tamamen kil değildir ve her toprakta her türden küçük yüzdeler bulunur. Çoğu toprak, grafikteki üç seçenek arasında bir yere düşecektir. Toprak bileşenlerinin birçok farklı kombinasyonu, toprak içindeki her bileşenin miktarına göre adlandırılan topraklarla sonuçlanır: kumlu kil, kumlu killi tınlı, killi tınlı, siltli killi tınlı ve siltli kil.
İdeal toprak türü kil, kum ve silt karışımı olan Tınlı Topraklardır . Bu toprak türleri genellikle verimlidir ve işlenmesi kolaydır.
Kumlu Topraklar kumlu bir dokuya sahiptir ve bir avuç kumlu toprağı tuttuğunuzda toprak parmaklarınızın arasından düşecek ve kolayca topaklanmayacaktır. Kumlu toprak genellikle soluk kahverengi, bej veya gri renkte olur ancak renk daha koyu olabilir. Kumlu toprak, tüm topraklar arasında en büyük parçacık boyutuna sahiptir.
Killi topraklar daha ince bir dokuya sahiptir ve ıslandığında birbirine yapışır. Bu tür toprak top veya sosis şeklinde yuvarlanabilir. Killi topraklar kırmızımsı kahverengi veya daha koyu kahverengi renkte olabilir ve ıslandığında parlak olabilir. Killi topraklar, topraklar arasında en küçük parçacık boyutuna sahiptir, bu nedenle bu kadar ince bir dokuya sahiptirler ve çok kolay sıkıştırılırlar.
Siltli topraklar kile benzer şekilde kaygan, daha pürüzsüz bir dokuya sahiptir ancak kil gibi birbirine yapışmazlar. Siltli topraklar kumlu ve kil boyutları arasında orta büyüklükte bir tane boyutuna sahiptir.
Toprağın nasıl oluştuğunu belirleyen beş faktör vardır:
İklim
Sıcaklık ve nem değişiklikleri farklı hava koşullarına neden olacaktır.
Biyolojik Faktörler
Hayvanların ve bitkilerin de toprağın oluşumunda etkisi vardır. Bitkiler toprak oluşumunda rol oynayan organik maddeyi oluşturarak toprağa ayrışır. Hayvanlar toprağı kazarak ve oyarak toprağı karıştırırlar.
Topografya
Peyzajın şekli, esas olarak drenaj ve erozyon üzerindeki etkisi ve güneş ve rüzgara maruz kalmadaki değişiklikler yoluyla toprak oluşumunu etkiler.
Ana Materyaller
Toprağın oluştuğu yıpranmış kaya olan ana malzeme, toprağın kimyasal ve mineralojik bileşimini belirler. Kumlu topraklar kumtaşından ayrışmış malzemeden oluşur. Şeyllerden aşınmış malzemede tınlı, siltli ve kil tipi topraklar oluşur .
Zaman
Toprak oluşum süreçleri süreklidir. Son zamanlarda su baskını nedeniyle biriken ve zamanla sürekli olarak parçalanan malzemeler topraklar üzerinde etkiye sahiptir.
Bitki yetiştirmek ve çimleriniz için en iyi toprak Loam'dur. Tın, kil, silt ve kumdan oluşan bir kombinasyon olduğundan, bu toprak türlerinin birçok niteliğine sahiptir ve toprağın sıkışmasını önleyecek şekilde dengelidir, ancak besin tutma kapasitesi, bitkilerin gelişmesi için iyi bir ortam sağlar.
Kil, kum veya silt gibi toprak tipiniz ne olursa olsun, tüm topraklar kompost, malç veya bitki maddesi gibi organik maddelerin eklenmesinden faydalanacaktır. Killi topraklar için organik madde eklemek, kilin parçalanmasına yardımcı olarak suyun, havanın ve besin maddelerinin bitki köklerine kolayca ulaşmasını sağlamak ve sıkışmayı önlemek açısından faydalı olabilir.
Kumlu topraklar, düşük katyon değişim kapasiteleri, yani besin tutma kapasiteleri ve aşırı drenaj nedeniyle periyodik olarak organik madde ilavesine ihtiyaç duyacaktır. Organik maddenin eklenmesi toprağın nemi tutmasına, besin sağlamasına ve bitkileri aşırı sıcaklıklardan korumasına yardımcı olacaktır.
Mükemmel toprak türüne sahip olsanız bile, bir çim veya bahçenin bakımını yapıyorsanız, ekili topraklardaki organik maddeden gelen besinler zamanla tükeneceğinden, gübre programınıza ek olarak düzenli olarak organik madde eklemeniz önemlidir.
Toprağınızı korumak için en iyi ürünlerimiz Kök Hume ve Deniz Yosunu Toprak Hume'umuzdur. Bu ürünler, besin alımına yardımcı olan ve bitkilerinizin topraktan daha fazla yararlanmasına yardımcı olan Hümik Asit içerir.
© 2024 Rulocim34.com - Hazirwebsitem.net